Hendrik Andries Hachmer, Voortvarende vrouwen in de Veenkoloniale zeevaartTijdens de corona periode ging directeur Hendrik Andries Hachmer zich verdiepen in de rol van de vrouw in de Veenkoloniale zeevaart. Hij las tientallen brieven, bekeek foto's en las verslagen over de vrouwen. Conclusie; vrouwen van durf en emancipatie die zich niet de les lieten leren.https://www.veenkoloniaalmuseum.nl/nl/museumwinkel/webwinkel/voortvarende-vrouwen-in-de-veenkoloniale-zeevaarthttps://www.veenkoloniaalmuseum.nl/@@site-logo/Logo-brown.png
Hendrik Andries Hachmer, Voortvarende vrouwen in de Veenkoloniale zeevaart
Tijdens de corona periode ging directeur Hendrik Andries Hachmer zich verdiepen in de rol van de vrouw in de Veenkoloniale zeevaart. Hij las tientallen brieven, bekeek foto's en las verslagen over de vrouwen. Conclusie; vrouwen van durf en emancipatie die zich niet de les lieten leren.
Wie zich terug in de tijd zou kunnen verplaatsen, zou rond 1850 in de Groninger Veenkoloniën honderden zeelieden tegen het lijf lopen. We mogen gerust stellen dat in die tijd in bijna elk dorp, hoe klein of groot ook, wel een zeeschip haar domicilie heeft. Al die schepen bevaren de wereldzeeën, alhoewel er vooral koers richting de Oostzee wordt gezet. Zeevaart in ver van zee gelegen plaatsen wekt verwondering, maar ook bewondering, vooral als je weet dat het om relatief kleine schepen gaat waar vrouw en kinderen meer dan eens meevaren. UIt de brieven blijkt dat de vrouwen zeer onderhemden dames waren, die zelf de koers konden uitzetten en er ook vaak nog een nevenhandeltje op na hielden. Een reisje naar Zuid Amerika, een reis per trein naar Marseille, Kennis van de Franse en Russische taal. Ze draaiden hun hand er niet voor om. Ze waren steun en toeverlaat aan boord. Dit rijk geïllustreerd boek geeft een beeld van de geëmancipeerde voortvarende vrouwen van toen.