Etta PalmVan Nederlands eerste feministe tot staatsvijandhttps://www.veenkoloniaalmuseum.nl/nl/museumwinkel/webwinkel/etta-palmhttps://www.veenkoloniaalmuseum.nl/@@site-logo/Logo-brown.png
Het onbekende levensverhaal van een Groningse die participeerde in de Franse Revolutie van 1789, correspondeerde met stadhouder Willem V en zich als een van de eerste inzette voor de vrouwenzaak.
In ‘Etta Palm’ vertelt Wil Schackmann, met veel gevoel voor historische details, het levensverhaal van Etta Palm (1743-1799). Zij behoort tot Nederlands interessantste historische figuren. In Groningen geboren, duikt ze rond 1769 op in het onbetwistbare centrum van de wereld: Parijs. Als met de Revolutie van 14 juli 1789 het wereldbeeld radicaal veranderd, wordt Etta een echte revolutionaire. Ze stelt dat het ‘Vrijheid, gelijkheid en broederschap’ niet alleen een einde moet maken aan de ongelijkheid tussen de adel en het gewone volk, maar ook aan die tussen man en vrouw. Maar als Parijse revolutionairen radicaliseren en vervolgens Nederland en het door Etta zo geliefde Frankrijk ook nog in oorlog raken, blijkt er voor een ‘feministe’ geen plek meer te zijn. Schackmann neemt de lezer mee naar ontmoetingen met beroemde filosofen, revolutionairen en staatsmannen, naar een tijd van nieuwe idealen en bovenal naar de taboedoorbrekende optredens van een buitengewone vrouw uit Groningen.