De Familietrouw is het oudste, nog in originele staat verkerende schip in de provincie Groningen en nog helemaal 'zeilwaardig'. Het schip is opgenomen in het Nationaal Register Varende Monumenten. Op verzoek varen we naar een locatie binnen de provincie Groningen of Drenthe om een maritiem evenement met een origineel 'turfschip' aan te vullen. Natuurlijk stellen we een bijdrage voor onze komst op prijs. Ook kunt u bijvoorbeeld uw erfenis of legaat bij een notaris laten oormerken ten gunste van ons schip. Wij dragen dan zorg dat met uw bijdrage het schip goed onderhouden in de vaart blijft.
In 1994 verwierf het Veenkoloniaal Museum te Veendam van de familie Ploeg uit Oosterbeek de uit 1894 daterende spitse praam Familietrouw. Voorwaarde voor deze schenking was dat het Veenkoloniaal Museum het schip in originele staat zou behouden.
Is er nog iets bekend over de geschiedenis?
Het schip liep in 1894 bij scheepswerf Ten Horn te Veendam van stapel voor de familie Drost. In 1900 werd het schip voor het eerst gemeten en draagt het de naam Geertje, de naam van de vrouw van de eerste schipper, te weten Geertje Poortman. Het echtpaar Drost is begraven op de begraafplaats van Wildervanksterdallen en het graf is in 2019 opgeknapt. In 1914 ging de Familietrouw als Jacoba door het leven. Eigenaar is dan de familie Witvoet. Deze verkoopt het schip aan de familie Schonewille. Schonewille doopte het schip in de jaren twintig twintig uiteindelijk 'Familietrouw'. De naam die het schip nog steeds draagt. De laatste schipper die nog met het schip beroepsmatig turf vervoerde was schipper Muskee uit Hoogeveen. Eind jaren 60 kwam het schip in handen van schipper Van der Veen uit Zwolle. Hij gebruikte de Familietrouw als bijboot voor zijn zand- en grindhandel.
In 1970 neemt schipper Teakema uit Zwolle het schip over en gebruikt de Familietrouw als bijboot en is vooral in Friesland actief bij de aanleg van ruilverkavelingswegen. In 1976 werd het schip als oud ijzer in Akkrum gekocht en door de familie Ploeg uit Oosterbeek omgetoverd tot een varend monument. Niet voor niets kreeg het schip tijdens de Strontrace van 1983 de eerste prijs als het meest originele schip van het deelnemersveld.
Wilt u dat het schip in de vaart blijft? We zoeken nog vrijwilligers met een vaarbewijs! Belangstelling, graag een mailtje naar hachmer@veenkoloniaalmuseum.nl
Ons financieel ondersteunen?
Meld je dan aan als Reder van de Familietrouw en ontvang een origineel Redercedulle. Wij oormerken uw geld voor dit schip. Tevens ontvangen de Reders jaarlijks de Veenkoloniale Volksalmanak en het Omzien naar het Veenkoloniaal Museum. Uw bijdrage van € 35,-- per jaar zorgt ervoor dat de Familietrouw in de vaart blijft!
Direct aanmelden!